onsdag 30 juni 2010

Två frågor till alla som sitter inne på smarta svar!

Jag försöker skaffa konto i bubble.us men det går inte särskilt bra!


Såhär har det hållit på i över en timme! Och det är inte första gången jag försöker. Under tiden laddade jag ner ett flashigt program som heter edraw, som verkar väldigt flexibelt men det är just bubbl.us jag vill ha! I en värld där datorer blir gamla och krashar fortare än du hinner säga flaska känns web-baserade appar så mycket bättre.
Är det någon som kan rekommendera någon annan mind map-tjänst? Helst nätbaserad och med möjlighet till färgglada bubblor typ bubbl.us.


Det positiva är att jag övat på att göra screenshots under tiden. Fast jag är säker på att det finns smidigare sätt att fixa med sina screenshots. Klistrade in bilden i ppt för att lägga till lite egen text i en ruta med pil. Men när jag sparade själva bilden som .gif var bara bilden kvar - inte det jag hade ritiat och skrivit på (det syns bara i power pointen). Då laddade jag upp bilden i picnik i stället för där går det ju åtminstone att lägga på text och göra ram, men jag hittade inget sätt att ringa in rutan och rita en pedagogisk pil.
Är det någon som kan rekommendera något bra sätt att behandla sina screenshots? Jag tänker att det ibland vore så himla bra att kunna göra en skärmdump och lägga till lite egen text, gärna inringad, med en pil som pekar på det man vill illustrera.

tisdag 29 juni 2010

Bloggtips & Connectivism enligt mig




E-lärandet kan tyckas kaotiskt, men det är helt i sin ordning. Jag läser i den här artikeln om connectivism att

Connectivism is the integration of principles explored by chaos, network, and complexity and self-organization theories. Learning is a process that occurs within nebulous environments of shifting core elements – not entirely under the control of the individual. (min emfas)

Detta kaotiska, men ändå komplexa nätverkslärande utgår från individen, som inte sällan upptäcker den ena guldgruvan efter den andra i sitt till synes slumpmässiga skuttande på nätet. Idag börjar jag min resa på CWastesons bollplank och via blogglistan där upptäcker jag IKT-skafferiet - en blogg full av nyttiga tips och erfarenheter, skriven av en gymnasielärare i svenska och engelska. En titt i IKT-skafferiets blogglista tar mig snabbt vidare till Free Technology for Teachers . Det verkar vara en fantastisk blogg (smaka bara på titeln!) med över 20 000 följare. Och en av dom är jag. Dagens upptäckter får mig osökt att tänka på artikeln om connectivism som ingår i kurslitteraturen. Jag skyndar dit för att kunna länka och hittar ytterligare en relevant blogg: elearnspace. Drar mig till minnes att jag nyligen snubblade över Elza Dunkels blogg om nätkulturer på ett liknande sätt, men minns inte var. Kanske var det på IKT i en lärares vardag, för där hittar jag också inspiration. Nej, nu vet jag. Det var på Petras blogg!


Var ska detta sluta? Förhoppningsvis inte alls!

(bild: lumaxart)

Gör en gratis slideshow i slide...

Jag laddar inför stunden då jag faktiskt ska spela in något eget och ladda upp på YouTube. Smygstartar lite med att göra en slideshow av några nytagna foton. Busenkelt, beroendeframkallande och framför allt gratis! Nu undrar jag bara om det går att spara ner den på datorn. Hade tänkt mejla den till barnens farfar som fyller år idag.

Obs! Jag har tagit bort min slideshow eftersom den gick igång automatiskt så fort man kom in på bloggen. Jag tänker att ju längre ner bland inläggen den hamnar, desto svårare blir det att hitta den och stänga av den envisa musiken. Och jag vill ju inte jaga bort några potentiella läsare. Jag är iaf nöjd med showen och länkar till den i stället om nån vill kika.


Klicka här för 5 tips på gratis slideshow-appar.

måndag 28 juni 2010

Twitter i undervisningen - ett experiment.

Hur jag ska använda mig av Twitter i undervisningen är fortfarande ett frågetecken. Jag letar inspiration på olika ställen och på YouTube hittade jag en film där Dr. Monica Rankin, som undervisar i historia på University of Texas at Dallas, visar hur det kan gå till. Det kan nog kan funka riktigt bra, förutsatt att alla har varsin dator...



Okej, vet inte hur det funkar för er, men jag får inget ljud när jag testar klippet i bloggen. För säkerhets skull kommer länken här.

Podcasting: Vad betyder POD egentligen?

Jag tar mig an nästa avsnitt - om podcasting - utan att vara helt klar med YouTube, men strunt i det. Min vana trogen börjar jag med en hel del beating about the bush innan jag kommer till skott. I det här fallet handlar det om att förstå vad POD egentligen betyder. Börjar med att titta på commoncrafts underbara förklaring (som inte funkar på kurshemsidan). Där får jag reda på att POD står för Personal On Demand. Inte så dumt, men bäst att kolla wikipeda också. Här listas en hel massa förslag, bland annat...

Protective Oceanic Device
Ping Of Death
Plain Old Documentation
Power Of Dreams
Planet Of Death
Proof Of Delivery

...för att nämna några.

Okej, det är så det funkar! Man hittar på något som passar helt enkelt. Tänker att det kan väl jag också göra. Tänker att 'o' står för 'och' men att jag skulle vilja hitta ett ord på 'd' eller 'p' som betyder 'förvirrad'. Försöker med synonymer.se och genom att klicka på en synonym till en synonym till en synonym till förvirrad (eller hur det nu började) har jag kommit fram till att POD numera betyder...

*utdragen trumvirvel*

Paff Och Digital

Och bara för det kommer jag för sent till dagis och skola...

torsdag 24 juni 2010

YouTube Del 1 - Star Wars i undervisningen

Har precis öppnat en kanal på YouTube, lagt till favoriter, startat prenumerationer + skapat spellistor. Efter ingen tid alls dök det också upp en prenumerant. Nätverkseffekten, säger jag bara... Min förhoppning är att YouTube ska funka som delicious, så att jag kan hitta massor av bra filmer genom mina kontakter. Behöver man verkligen vänner när man har prenumeranter och prenumerationer? Delar man annan info med vännerna? Vet inte ännu, men det lär väl visa sig när jag hittat några av er andra kursdeltagare att lägga till :)

Det känns som att jag kommer få otroligt stor användning av YouTube i undervisningen och jag vill framför allt använda det som på den här kursen: filmer som komplement till skriven kurslitteratur, inbäddade i texten på ett passande ställe. Med YouTube har jag plötsligt möjlighet att stimulera till mer multi-modalt lärande och tilltala fler lärstilar. Det finns t ex massor av English lessons på YouTube så någon måste ju passa.

Hittills har jag bara använt ett YouTube-klipp i en kurs i lingvistik då vi går igenom varitioner på Engelskans grundläggande ordföljd (SVO). Studenterna får titta på en klassisk Star Wars-scen: The death of Yoda, skriva ner några av hans yttranden och analysera dom. Detta leder vidare till en diskussion om effekten av ändrad ordföljd. Om någon mot förmodan inte vet hur Yoda pratar så titta här:




Nu återstår att spela in och ladda upp något eget. Har ingen aning om vad det skulle vara eller hur jag ska göra, men jag känner mig trygg i vetskapen att det finns så mycket smart inspiration att hämta på instruktionsfilmer och andra kursbloggar!

Glad Midsommar ni allihopa ska ha!

Heter det EN tweet eller ETT tweet?


Snälla, gulliga läsare... Du kan väl hjälpa mig genom att göra min pytteundersökning här till vänster? Jag har redan haft den ute en gång, men fick bara ett svar. Den här gången håller jag undersökningen öppen hela sommaren.

Jag vill verkligen veta!
(bild: lumaxart)


onsdag 23 juni 2010

Wikis. Puh!

Nu har jag levererat mitt första bidrag till Wikipedia, detta dynamiska evighetsprojekt som lätt skulle kunna utvecklas till en folkrörelse. Som ni märker kan jag inte sluta utan kommer sannolikt göra hyperlänkar på vart och vartannat ord trots att wikipedias nybörjarkurs manar till försiktighet. Filosofin är "Hellre en länk för lite än en för mycket" Den som redigerar bör fråga sig: ”Om jag läste den här sidan, skulle informationen som länken leder till hjälpa mig?” Och därmed har jag väl rågat måttet mer än väl för den här gången...

Hursomhelst, jag valde att ändra i en befintlig artikel om metaforer som var väldigt kortfattad och saknade källor. Eftersom jag forskar om konceptuella metaforer koncentrerade jag mig på att utveckla det avsnittet. Vad JOBBIGT det var! Inte så mycket tekniken - (det mesta löste sig med hjälp av ovan nämnda nybörjarkurs) - utan själva skrivarbetet. Plötsligt kändes varje ord så otroligt viktigt. Även om Wikipedia är definitionen av Work in Progress, kunde jag bara inte släppa tanken på att det skulle bli RÄTT på en gång. Det tog alldeles för lång tid, trots att jag bestämt mig för att skriva så lite som möjligt.

Och nu börjar det RIKTIGT JOBBIGA! Här sitter jag med makten att leverera sanningar till folket och inser samtidigt vilket enormt ansvar detta innebär. Nästa gång jag ser något i Wikipedia som inte stämmer kommer jag ha väldigt svårt att låta bli att lägga näsan i blöt. Men jag vill inte hålla på och skriva artiklar och redigera för det tar alldeles för lång tid och blir aldrig färdigt! Det är som att nyckeln till Wikipedia kommer med ett moraliskt ansvar, en slags redigeringsplikt. Så är det att vara samhällsmedborgare. Om du t ex upptäcker att ett barn utsätts för brott av något slag, känner du säkert att du vill försöka ändra på det. Kanske har du t o m anmälningsplikt. Någon anmälningsplikt när det gäller Wikipedia finns inte, men tyvärr är artikeln om anmälningsplikt långt ifrån färdig... Vad göra? Inser plötsligt att det inte är livspusslet med jobb, 3 små barn, villa, man, 100 aktiviteter, trädgård, egen tid och köksrenovering som kommer bränna ut mig. Det är Wikipedia.

Okej, jag överdriver LITE. Faktum är att wikis var något av det jag var mest nyfiken på innan jag hoppade på den här kursen. Nu har jag iaf lite bättre koll än innan och tänker att wikis egentligen är som gjorda för samarbete, och att samarbetsprocessen i det här fallet är minst lika viktig för lärandet som den färdiga produkten, kanske ännu viktigare. Känslan av att dra sitt lilla strå till den stora stacken var påtaglig när jag redigerade i Wikipedia. En stor fördel med wikis, jämfört med att jobba i ett delat dokument är också möjligheten att organisera innehållet med hjälp av hyperlänkar i stället för linjärt.

Än så länge bollar jag med två olika idéer till hur jag skulle använda mig av wikis. Den ena går ut på att studenterna gemensamt skulle få bygga upp en kunskapsbank med alla de viktiga termer och begrepp som ingår i en typisk grundkurs (lingvistik, i det här fallet). Visst finns det redan definitioner och exempel i kurslitteraturen och på nätet, men inte alltid så lättillgängligt och inte allt på ett ställe. På det här sättet skulle vi kunna skapa ett personligt anpassat mini-Wikipedia, som studenterna även har nytta av när dom förbereder sig för tentan. Det kan t o m vara så att ett sånt projekt får följa med genom terminerna så att nya studenter får ta del av och förbättra tidigare studenters arbete. Tanken känns riktigt lockande, men jag behöver tänka lite till innan jag kör igång.

Min andra idé är snarlik, men går i stället ut på att bygga upp en gemensam ordlista, med ord som studenterna lär sig under terminens gång. Här tänker jag mig att det vore passande att länka varje ord direkt till en lämplig ordboksdefinition, men jag vill också att wikin ska innehålla mer.

Den största nackdelen med wikis torde vara det som samtidigt är den störste fördelen: att alla kan redigera. För en tid sen var jag på en föreläsning med Elza Dunkels. Hon berättade att med jämna mellanrum ändrades eller raderades artikeln om förintelsen så att informationen blev direkt felaktig, sannolikt av personer som hävdar att förintelsen aldrig ägt rum. Tack och lov finns det andra som prenumererar på ändringar i Wikipedia så det brukade inte dröja länge innan artikeln var återställd i sitt rätta skick.

Jag undrar om någon gör något med mitt bidrag... Jag klickade i rutan "bevaka" så det kanske dyker upp ett mejl snart. Spännande!

tisdag 22 juni 2010

bloggtips: hitta kommentarer

Vill komma med ett litet tips bara. För att bloggandet ska bli riktigt givande behövs feedback från läsare men också möjligheten att hålla igång dialogen kring olika ämnen - inte bara det man skrivit om i senaste inlägget. Det gäller väl i synnerhet i den här kursen där alla bloggar i sin egen takt, men ändå om samma saker. När jag läser andra bloggar brukar jag leta efter inlägg om avsnitt jag själv håller på med - wikis t ex. Då kan det hända att jag hittar ett intressant men gammalt inlägg och om jag då skriver en kommentar är det stor risk att den passerar obemärkt. Det gäller den egna bloggen också. Tänk om någon kommenterar ett äldre inlägg och jag inte ens upptäcker den kommentaren? Det vore ju himla synd. I synnerhet som det inte direkt vimlar av läsare och kommentarer...

Hur gör man då för att kunna plocka upp gamla trådar som fått nya kommentarer utan att behöva gå igenom alla inlägg i kronologisk ordning?

Jo, ett sätt är att lägga till gadgeten recent comments som ligger bland mest populära när du klickar på lägg till gadget i designfliken. Då visas de senaste kommentarerna i ett fält bredvid bloggen och voilà: dialogen är igång med fler bollar i luften! Jag har sett det här på flera bloggar, men inte på alla, så den gadgeten rekommenderas varmt! Det finns säkert andra sätt att hålla koll också, men dom har jag i så fall inte lärt mig ännu :)

Synd att datorn funkar så dåligt ute i solen förresten.

måndag 21 juni 2010

Web 2.0: användarna ger mervärde = jag ger mervärde

Sitter och jobber med inlämning 1b (om Web 2.0) och funderar över detta med user as contributor som lyfts fram på olika ställen i litteraturen om Web 2.0, t ex i Tim O'Reillys klassiker som länkas till i kursinnehållet. En av hörnstenarna i Web 2.0 är just att användarna har möjlighet att vara medskapare och därigenom bidra till att öka den kollektiva kunskapen/intelligensen/förståelsen/medvetenheten eller vad det nu kan vara. Och man behöver inte vara någon blek och finnig tonårskille för att bidra. Trötta och sönderstressade småbarnsmammor kan också! Se följande exempel från en vanlig användares vardagliga verklighet:

Häromdagen damp det ner ett brev i min brevlåda. Det var från ett stort postorderföretag där jag ibland handlar kläder på nätet. Brevet innehöll ett erbjudande om att slippa faktureringsavgiften mot att jag gick in på företagets hemsida och betygsatte och kommenterade kläder jag köpt. Om jag hade fått samma brev före den här kursen hade jag nog tänkt ungefär:

Bra sätt att slippa avgiften. En kommentar eller två har jag nog tid med.

Men eftersom det här brevet dök upp just nu tänkte jag i stället såhär:

Intressant! Det är ju precis det här Web 2.0 handlar om - användaren som medskapare! Vilket bra exempel! Jag har ju faktiskt nytta av att läsa andras kommentarer och nu kan jag också hjälpa till. Smart! Det måste jag blogga om.

Som alltid när man får en aha-upplevelse visar det sig snart att det som är nytt och fascinerande för en själv redan är väletablerat och självklart för någon annan. Således läser jag i ovan nämnda artikel av O'Reilly att anledningen till att Amazon lyckas bättre än sina konkurrenter är just att dom "has made a science of user engagement". Det här är inte bara ett exempel på användaren som medskapare utan också på det generella fenomen som O'Reilly m.fl. kallar för harnessing collective intelligence.

Det gäller att utnyttja den kollektiva intelligensen på olika sätt. Faktum är att andra användares erfarenheter och kunskaper spelar roll för oss. Framgångsrika web 2.0-tjänster har förstått det.

torsdag 17 juni 2010

Twitter: kvittra, kraxa och kanske kuttra?


I mitt inlägg i web 2.0-forumet skrev jag i slutet av mars att


Internet är som språket: ett kontrakt människor emellan där konventioner uppstår i själva användningen, av användarna själva. Det är ett självreglerande system i ständig förändring. När behovet uppstår hittar användarna snart på nya sätt att möta det - med nya ord eller applikationer. De mest användbara sprider sig. Onödiga eller överflödiga förändringar förpassas ut i marginalen, där de självdör, eller kanske återuppstår i modifierad form. Internet förändras visserligen snabbare än språket, men principen är densamma. We live in a remix world, som JSB säger i sin föreläsning.


Efter att ha testat twitter tänker jag på det här igen: vi människor är otroligt anpassningsbara. Vi är också väldigt bra på att förbättra hjulet, vilket är att föredra framför att uppfinna det på nytt. Sånt sisyfosarbete slipper vi gärna.



(Bild: Fouro)


Varje gång vi skapar något nytt behöver vi nya ord för att beskriva det. Här finns givetvis möjligheten att hitta på ett unikt ord för varje ny föreetelse. T ex så skulle det gränssnittet du ser när du loggar in på din dator kunna kallas för snilfur, men varför uppfinna hjulet igen när någon annan redan hunnit före? Det är bättre att ta något folk känner till, t ex skrivbord, och så anpassar vi det lite till den nya kontexten. När vi ändå har etablerat metaforen kan vi lika gärna passa på att ta några ord till från kontorskontexten, t ex fil, mapp och papperskorg, men kontorsstolen och skrivbordslådorna behövs nog inte. Det bokstavliga och det metaforiska skrivbordet är inte identiska, men vår kunskap och erfarenhet av det gamla hjälper oss att förstå det nya. Förförståelse kallas det, om vi lånar en term från hermeneutiken.


Internet kryllar av återbrukade ord och begrepp, ord som någon (språkanvändarna) redan uppfunnit och vi tar dom och anpassar dom till den nya situationen. Det är så metaforer funkar.


We live in a remix world.



På samma sätt är det med lånord.

Vi tar något som finns och gör om det så att det passar våra syften. Det är inte detsamma som att plagiera. Nej, nej. Här pratar vi kreativitet på hög nivå.


Hade en amerikansk kollega när jag jobbade på SU. Varje gång hon hörde svenskar prata om att skicka mail, skriva mail etc.brukade hon släppa ifrån sig ett uppgivet ”You Swedes.” Enligt henne var mail = post och ville man prata om elektronisk dito så hette det e-mail och ingenting annat.

Hon missar poängen. När vi lånade in ordet mail gick vi ett steg längre än ren imitation. Vi gav det en unik betydelse - inte samma som i ursprunget. För att markera att "mail" faktiskt är ett svenskt ord som följer svenska stavningskonventioner stavas det officiellt mejl i stället. Det gillar jag skarpt. Mejl är ett svenskt ord. Sådeså.


We live in a remix world.


Twitter är ytterligare ett av många exempel. Här har man utgått från fåglarnas värld och använder ord som twitter, tweet och chirp. På engelska betyder dom ungefär samma sak, även om twitter är ljudet som små fåglar gör. Verbet twitter används redan som en metafor (prata om massa små oviktigheter), så varför inte skapa en till? Att 3 olika läten används är intressant i sig och teoretiskt skulle man skulle kunna tänka sig att andra fågelläten förekom. T ex kraxa och kuttra. Om dom börjar användas beror på oss - språkbrukarna. Det är vi som ser till att konventionerna etableras. Tills dess kan vi ju fundera över vad kraxa skulle betyda på twitter...


We live in a remix world.


Språkliga konventioner håller också på att etableras på svenska. Tydligen har vi bestämt oss för att göra både twitter och tweet till våra ord. Men heter det en eller ett tweet? Svara på min lilla undersökning vetja!


Förresten...

Jag har skaffat konto, twittrat lite och lagt upp en länk till min twitter här i bloggen. Eftersom det här var helt nytt för mig kan jag inte låta bli att fundera lite över det här nya. Det är ett socialt nätverk, och såna känner jag ju till eftersom jag finns på Facebook. Men så himla socialt känns det inte riktigt än. Den här bloggen har många bra tankar kring twitter. Frånsett att det är lite fascinerande att twittra såhär i början har jag svårt att se hur jag ska använda det i jobbet. Fast jag såg i diskussionsforumet att Margareta tipsade om Elza Dunkels twitter. Givetvis dök valen upp när jag försökte hitta henne - too many tweets. Men det skulle jag gänra vilja veta; hur man kan använda twitter i undervisningen alltså.


Avslutar med att berätta om en mycket digitalt kompetent vän som också finns på twitter. Hennes användarnamn visar på stor systemanpassning, till skillnad från mitt MollyLisa då. Vad hon kallar sig? Kraxan förstås...

onsdag 16 juni 2010

Cool Text: Logo and Graphics Generator kan man göra sin egen logo eller knapp. Just ett sånt ställe man fastnar på när man håller på och lägger upp kurser i lärplattformen...

Funderar på en banner till kurs jag har som heter Words in Context. Lite graffiti style kanske?





Äh, ser lite oseriöst ut. Dessutom skulle bakgrunden inte va svart, men om man klickar på bilden ser man hur den egentligen ser ut. Måste testa vidare.

tisdag 15 juni 2010

Twitter: tweet tweet tweet

Jag håller på att sätta mig in i twitter och i mitt huvud snurrar tankar om språkliga konventioner, ords betydelse och intellektuell stimulans på 140 tecken. Jag har förmodligen inte riktigt fattat grejen ännu. Medan jag funderar vidare kan väl DU, ja just DU, svara på min lilla undersökning här till vänster?

Supertack!

fredag 11 juni 2010

Delicious: På webben är taggmoln inte taggiga...

... utan dom kan vara fyrkantiga, som min nya delicious-gadget här på bloggen. Lägg gärna till mig så att vi kan dela länkar. Ett stort tack till Lisa, som inte bara har en jättefin kursblogg utan också delar med sig av sina digitala kunskaper. Kolla hennes blogg om ni också vill ha era delicios tags som en gadget i bloggen. Jag klistrade in koden i en ny gadget som hette html/javascript.

Taggmoln kan också vara hjärtformade, eller hjärtiga, som barnen säger:







wordle och tagul kan man göra sina egna moln men det är bara på tagul som man kan få länkarna att funka. När jag fattar hur man kan göra det utan att visa alla 100 taggar så kanske jag försöker, men när jag läser instruktionerna på tagul känner jag att jag inte riktigt hänger med längre. Är inte någon Garcia direkt... Molnen på wordle är egentligen inte taggmoln utan ordmoln, och det kan ju vara ett snyggt sätt att presentera text på!
Delicious var f ö en mycket positiv upplevelse. Inte bara för att organisera sina egna bokmärken utan framför allt för hitta bra länkar genom andra användare. Att söka på taggar är också en höjdare. Här gäller det att använda sin fantasi för att försöka lista ut vad andra användare kan ha satt för taggar på sina bokmärken. Just nu tycker jag det är lite problematiskt att man inte kan använda fraser som taggar. Till exempel: Jag vill ha "vocabulary exercises" som en tagg, men det går inte. Systemet läser det som två. Frågan är då hur man ska skriva för att andra ska kunna hitta den. Omvänt gäller också: hur har andra med såna sidor taggat? Än så länge finns det ingen etablerad konvention utan man kan t ex skriva:
vocabularyexercises
vocabexercises
vocabulary-exercises (säkert poppis bland svenskar - vi gillar ju bindestreck)
vocabulary_exercises (luktar hotmail)
vocubulary/exercises
vocabulary&exercises
Tänkte på det här när jag kollade Stefans instruktionsvideo till Delicious. Han skulle visa hur man taggade och skrev in Fysik B. Vad händer? Jo, hans sida får två till synes separata taggar: Fysik och B. Hur kul är det att ha B som en tagg? Längre fram i instruktionsvideon hade han ändrat för där i hans tagglista stod det plötsligt FysikB. Han hade redigerat sin film!
Blir intressant att se vilka konventioner som segrar i takt med att antalet användare ökar. Vilken folksonomy kommer att gälla? I väntan på svar kanske upphovspersonerna kan fixa så att man kan använda "".
Det är helt otroligt vad mycket bra grejer man får testa på den här kursen!

torsdag 10 juni 2010

Äntligen....

...börjar det hända lite digitala grejer på jobbet!

Digital nyhet 1:Fick nyss reda på att vi kommer uppgradera vår lärplattform till Blackboard 9.1. Blev så himla glad när jag läste om alla nyheter. Nu kommer man äntligen kunna integrera web 2.0-tjänster med Blackboard och t ex skapa wikis och dela dokument. Det har inte funkat tidigare med vår gamla stenåldersversion. Känner mig också otroligt nöjd över att jag går den här kursen (även om det går lite trögt...). Tack vare den har jag vett att bli glad och upprymd när jag ser begrepp som web 2.0 på nya Blackboard. Jag vet vad det är (till skillnad från de flesta kollegor) och förhoppningsvis också hur jag kan använda det. Nästa vecka ska jag på kurs i Blackboard 9.1. Det blir två heldagar med Connie från USA. Låter lovande.

Digital nyhet 2: Fick nyss reda på att vi kommer göra om flera av våra kurser från campus till semi-distans. Vilken tur att jag går den här kursen! Huvudet är fullt med idéer. Skulle kanske börja bubbla lite på bubbl.us för att få lite struktur på alla idéer. Något jag verkligen uppskattar med den här kursen och som vi kommer behöva på våra kurser är alla dessa instruktionsfilmer. Dom bästa är dom korta och detaljerade. Så tack för det, kära kursledare!

Alla synpunkter och erfarenheter på distansundervisning tas emot med öppna armar!

fredag 4 juni 2010

Flickr: Är jag en licensbrytare? Svar längre ner i inlägget.




Min fotoström i flickr. Klicka om ni vill lägga till mig som kontakt. Man skulle ju hitta kursare på Flickr...
Blir lätt schizofren av alla konton, identiteter, alias och varianter av mig själv. Det hjälpte ju inte direkt att det var så kul att fixa och trixa i picnik. Några av mina jag ovan:


Förutom nightvision, lomo-ish och duo-tones är jag också en värmekarta:



Så kan man hålla på tills man blir blå.

Det känns lite ovant att lägga upp bilder på sig själ på Flickr, men jag måste ju testa tjänsten. En klar fördel är ju, som Stefan säger i videon, att man kan hitta bilder till sina presentationer - och dessutom använda dom lagligt! I mina egna presentationer brukar jag använda bilder, eller snarare ikoner, för att förstärka skriftliga instruktioner. T ex, när jag föreläser vill jag med jämna mellanrum att studenterna ska diskutera någon fråga med sina bänkgrannar - lite snabbt grupparbete helt enkelt. Här brukar jag lägga in en bild som jag har hittat genom att googla på "team work" + icon. Den ser ut såhär:




Om sanningen ska fram så har jag bara använt bilden rakt av, utan att ägna detta med upphovsrätt en endaste liten tanke. Hmm. Tänk om bilden finns på Flickr!? Det vore nåt! Jag börjar söka och efter några försök kommer jag till lumaxart's photostream som är full av liknande bilder. Där finns den!

Nå, får jag använda den? Eller måste jag gå och ställa mig i skamvrån, med dumstruten på? Jag FÅR använda bilden, men måste ge lite credit till kreatören. Nu skäms en smula, men känner mig samtidigt nöjd och upprymd eftersom jag lärt mig något nytt.

Linkware Freebie Image
Teamwork Puzzle Concept use it however you like all I ask is a credit link to : thegoldguys.blogspot.com/ or www.lumaxart.com/

Det kommer jag göra i fortsättningen för jag kommer helt säkert använda fler snygga ikoner därifrån.

onsdag 2 juni 2010

Facebook: En vän is a friend ist ein Freund, eller...?

Läser om datormedierade relationer i Digitalis Filosofi. Författarna resonerar kring vänskap i den virtuella världen kontra den verkliga världen. Den virtuella vänskapen är, menar man, tämligen onyanserad jämfört med den verkliga vänskapen. Den virtuella vänskapen kommer inte med samma komplexa bagage av relationsbyggande som den verkliga vänskapen. På Facebook är man vän eller inte. Punkt slut. Detta är problematiskt, eftersom vi normalt lägger in något helt annat i begreppet vän än "a click of a button".

Det må så vara, men jag tycker att man missar något om man bara överför begreppet vän från en kontext till en annan, utan att förstå att det vi tolkar in i ett begrepp faktisk beror på sammanhanget. Sättet att umgås med vänner på Facebook skiljer sig från umgänget IRL. Nyanserna mellan vän, bekant, kollega etc. tar sig andra uttryck. Vissa FB-vänner kommunicerar jag i princip aldrig med, även om dom hör till mina bästa vänner IRL. Med andra vänner har jag ett betydligt aktivare umgänge på FB och det beror bl a på att dom är aktiva, lägger upp foton, länkar och skriver små finurliga inlägg som jag vill kommentera. Vissa av dom har jag inte alls en särskilt nära relation till i den verkliga världen, men dom är mina FB-vänner. Inget konstigt alls med det. Innebörden av begreppet vän skiftar med kontexten och vi människor är anpassningsbara.

Jag tar ett exempel från den verkliga världen också, så ni förstår hur jag menar. Alla som någon gång träffat en amerikan mer än en gång, har säkert märkt att det går ganska snabbt att bli vän med amerikaner. För många år sen pluggade jag i Schweiz. Där träffade jag en amerikansk tjej, Deborah, som på ingen tid alls presenterade mig för folk hon kände som "This is my good friend Elisabeth". Trots att vi knappt kände varandra var jag inte bara hennes vän utan dessutom en god sådan. I Deborahs kultur är en friend inte riktigt samma som vän i min kultur, även om friend = vän. Som sagt, innebörden av ett begrepp måste förstås utifrån sin kontext, sin kultur. Jag kan väl tillägga att Deborah ganska snart också var min vän...

Många sidor senare i Digitalis Filosofi läser jag också att "när vi för in datorer som system i den kulturella miljön förändrar vi också förutsättningarna för kulturen" (s. 43).

My point exactly.




Vad tycker ni andra Facebookare?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...