torsdag 4 november 2010

Gadgets & Widgets

Nu har jag också installerat en widget som jag sett på flera andra bloggar, bl a Charlottas, Linns och Ingrids. När jag först såg widgeten tänkte jag att det var ett sätt att tipsa om bra länkar man hittat - vilket ju är en smart sak i sig även om man måste ligga i för att hitta 3 nya tips varje gång man skriver ett blogginlägg. Men givetvis är widgeten mycket smartare än så. Här handlar det om att återanvända information som redan finns i bloggen, och skapa nya kopplingar.


Ord som reuse, remix, repurpose virvlar runt i huvudet samtidigt som jag funderar på om detta kan vara en form av harnessing the power of the crowd som Paul Anderson skriver om. Eller kanske är det ett microexempel på hur en tjänst i smyg samlar in information från användarna och omvandlar den till riktade rekommendationer. Lite som när du köper böcker eller kläder online: Så fort du klickat på en produkt får du förslag av typen: andra som har köpt det har också köpt det här... Collective intelligence. Wisdom of crowds. Data on an epic scale. Nu är det här en pytteliten blogg, och rekommendationerna bygger inte på statistik från miljontals användare - men ändå!


Förresten, jag märker att jag använder widget och gadget helt oreflekterat. Visst måste det finnas en skillnad: varför skulle man annars ha 2 olika ord? Det finns inga absoluta synonymer! Inte ens engelskans big och large är synonyma i alla kontexter. Till exempel är my big sister inte det samma som my large sister. Kanske är det my baby sister som är my large sister medan my big sister i själva verket är my small sister. Hänger ni med?

Men nu var det widget och gadget det skulle handla om - eller gränssnittskomponent som det verkar heta på svenska. I den här artikeln förklaras skillnaden ungefär såhär: en widget är HTML kod som går att använda på vilken webbsida som helst, medan en gadget är skapad för att bara funka på vissa specifika sidor. Till exempel: en google-gadget funkar bara på google-sidor; en widget funkar överallt.

Den lilla gränssnittskomponenten som gav upphov till det här snurriga inlägget är alltså verkligen en widget, medan en del andra komponenter jag installerat nog snarare är gadgets. Det känns lite som om gadgets är mer Web 1.0 medan widgets är 2.0. Eller?


LuMaxArt GREYGUY009

bild: lumaxart

4 kommentarer:

  1. Bra inlägg om widgets och gadgets. Själv så blandar jag begreppen så tack för definitionen. Vi har tagit fram en enkel widget för att visa aktuella evenemang på en ort.
    http://www.evenemang.se/widget/

    SvaraRadera
  2. Jag gillar wordpress. De kör med widgets. Är det så att Google och Blogger försöker hängna in sina användare genom att skapa sina egna gränssnitt för allting?

    SvaraRadera
  3. Jonas: tack för tips! Låter som en användbar widget.

    Charlotta: ja, det verkar ju inte bättre. Som tur är går det ju att installera widgets på blogger, men det känns inte helt bra om Google ska bli något slags Microsoft....

    Wordpress - har dom också gratisbloggar? Har hört andra som också föredrar wordpress.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...