Svaret stavas sharing, collaboration & community. Det vet alla digitala infödingar redan. Pedagogerna håller också med om att lärandet är socialt och att kunskap konstrueras i gemenskap och tankeutbyte.
Något annat som många lärare håller med om är att man inspireras av att höra hur andra lärare jobbar. Fast själv är man ofta lite dålig på att dela med sig av sina egna erfarenheter. Kanske tror man inte att det man gör är så speciellt märkvärdigt? Men det är det!
Lång historia kort så har några på min arbetsplats (Mälardalens Högskola) i samarbete med Högskolan i Gävle, Örebro Universitet och LinnéUniversitetet startat upp en seminarieserie som vi kallar e-lunch om IKT. En gång i månaden berättar en lärare hur han eller hon jobbar med IKT i undervisningen. Seminarierna äger rum i Adobe Connect och som deltagare kan du lyssna och ställa frågor i chatten. Det går alltså utmärkt att luta sig tillbaka och tugga i sig en smörgås under seminariet, om det inte är du som presenterar förstås. Sista torsdagen i varje månad, kl. 12.15-13.00 händer det något här! Seminarierna spelas in och här är länken till mitt seminarium om Chatt och Snabbomröstning i klassrummet.som var först ut.
E-luncherna känns som ett trevligt och opretentiöst sätt att ge och få inspiration. Hittills verkar det mest vara IKT-entusiaster som deltar, men vi jobbar på att sprida informationen bland kollegorna.
Om du var en kollega som känner dig lite osäker på det här med IKT - vad skulle få dig att åtminstone testa att komma på ett seminarium? Och vad skulle kunna få dig inspirerad att vilja experimentera lite med ny teknik i undervisningen?
Vilket trevligt initiativ! Jag tror att det är ett enkelt och bra sätt att dela med sig och det är superbra att det spelas in för vi är många som har svårt för att passa ytterligare mötestider. Dessutom är det ju smart att man kan se föreläsningen igen när man kommer på att man inte bara vill inspireras utan även pröva själv! :)
SvaraRadera